Verslaving en psychische ziekte; dubbele problematiek

Annette Bonebakker, klinisch neuropsycholoog bij Centrum Dubbele Problematiek van Palier: “Mensen met een dubbele problematiek hebben zowel een verslavingsprobleem als een psychische ziekte. De verslaving en de ziekte zijn met elkaar verweven en versterken elkaar. De gelijktijdige behandeling van beide problemen  maakt wat wij doen ingewikkelder. Daarbij zijn er vaak meerdere problemen op andere levensgebieden die we ook mee behandelen. Een goede probleemverkenning en diagnostiek aan het begin van het traject vormt dan ook een belangrijke eerste stap.”

Onderzoek naar dubbele problematiek

Bij het Centrum voor Dubbele Problematiek bestaat een langer lopende onderzoekslijn naar het effect van contingency management (Money for Medication), een onderzoek in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam. In deze studie wordt onderzocht wat het effect is van een financiële beloning op het innemen van depot medicatie.

In 2014 is er een studie afgerond naar de prevalentie van autisme spectrum stoornissen bij de klinische populatie van het Centrum voor Dubbele Problematiek. Uit deze studie blijkt dat autisme vijf keer vaker voorkomt bij dubbele diagnose patiënten dan onder de algemene bevolking.

Op dit moment wordt een onderzoek opgezet waarin de effectiviteit en veiligheid van acetylcysteïne bij een stoornis in cannabisgebruik bij dubbele diagnose patiënten wordt onderzocht.

Ten slotte vindt er op dit moment onderzoek plaats naar de effectiviteit van groepsschematherapie bij ernstige persoonlijkheidsproblematiek en verslaving. Hierbij wordt samengewerkt met het zorgprogramma persoonlijkheidsstoornissen van PsyQ te Den Haag.