Geldzorgen

Wij zien dat mensen die behandeld worden in de psychiatrie of verslavingszorg vaak kampen met geldzorgen, schulden of andere materiële problemen. Deze kunnen uw behandeling flink hinderen.

Interview: Ik had geldzorgen

U bent echt niet de enige die met geldzorgen kampt. Enkele casussen uit onze dagelijkse praktijk:

Den Haag

"Ik ben op jonge leeftijd het huis uit gegaan, omdat mijn thuissituatie niet prettig was.
Uiteindelijk heb ik mijn vriendin leren kennen en zijn wij een jaar later, toen zij zwanger bleek te zijn, gaan samenwonen. Voor deze woning had ik een krediet afgesloten om meubels te kopen. In die periode ging het steeds minder met mij. De broer van mijn vriendin gebruikte en uiteindelijk ben ik zelf ook gaan gebruiken. De rekeningen betaalde ik niet meer en vanaf dat moment raakte ik steeds verder in de problemen. Uiteindelijk hebben haar ouders mij het huis uit gezet en raakte ik alles kwijt."

Leiden

"Ik ben nog niet zo lang bekend met de afdeling Materieel Juridische Dienstverlening. Ongeveer een jaar geleden ben ik via de dagbesteding die ik toen deed in contact gekomen met Palier, omdat ik wat problemen had waarbij ik hulp zocht. Ik had aardig wat schulden en het lukte mij zelf niet om hier uit te komen. Ik ben toen op intakegesprek geweest, waarna ik kennis heb gemaakt met mijn contactpersoon. Sinds dat ik contact heb met het Materieel Juridische Dienstverlening is er veel veranderd. We hebben een keer in de twee à drie weken een afspraak waarin we de nieuwe post bespreken. Ik moet de afspraken voorbereiden door mijn post open te maken en te lezen. Tijdens de afspraken nemen we deze samen door en kan ik vragen stellen. Mijn contactpersoon denkt met mij mee en maakt afspraken voor mij. Ik vind het belangrijk dat ik die afspraken dan ook nakom. Hierdoor merk ik dat ik me weel veel strakker aan regeltjes moet houden."