Een jaar FPC Gent - Reportage volgt vijf geïnterneerden een jaar lang

'Koppen' mocht een jaar lang exclusief filmen in het FPC, het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent, dat een jaar open is.

De reportage volgt vijf patiënten. Zo is er Pierre (57) die dertig jaar geleden zware zedenfeiten pleegde als gevolg van een mentale beperking. Hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgesloten in de gevangenis van Merksplas. In de reportage is te zien hoe hij zowaar heimwee krijgt naar zijn oude vertrouwde cel.

Verlaten

Het FPC kreeg op 17 oktober 2014 de eerste patiënten. Een jaar later mocht de eerste patiënt het FPC al verlaten om begeleid te gaan wonen. In totaal worden in het FPC 264 geïnterneerden verzorgd. Sandra Vansteenkiste, woordvoerder FPC Gent: "momenteel hebben we een groep van 15 patiënten die op het punt zijn gekomen dat ze het centrum kunnen verlaten." 

In FPC Gent kunnen de patiënten rekenen op kwalitatieve zorg en behandeling. De zorgpartners Parnassia Groep en FPC de Kijvelanden kunnen steunen op gespecialiseerde kennis en jarenlange ervaring binnen de forensische psychiatrie. Sodexo neemt met haar expertise de facilitaire dienstverlening en het administratief beheer voor haar rekening.