Medicatie op Centrum Dubbele Problematiek.

Ziekte-inzicht leidt niet tot betere medicatietrouw bij patiënten met psychotische stoornissen

Uit onderzoek blijkt dat het verbeteren van ziekte-inzicht niet automatisch leidt tot meer medicatietrouw bij patiënten met een psychotische stoornis. Om medicatietrouw te verbeteren lijkt het effectiever om eerst de motivatie voor behandeling te vergroten in plaats van te proberen het ziekte-inzicht te verbeteren.

Een mogelijke oorzaak is dat het vergroten van ziekte-inzicht (tijdelijk) het zelfbeeld of toekomstperspectief van een patiënt kan destabiliseren waardoor medicatie eerder wordt geweigerd.

Neuropsychiatric Disease and Treatment
In november 2015 werd een artikel geaccepteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Neuropsychiatric Disease and Treatment afkomstig van het promotieonderzoek: Money for Medication (M4M). Deze studie werd uitgevoerd bij 169 patiënten met psychotische stoornissen en/of comorbide middelenmisbruik afkomstig van het Centrum Dubbele Problematiek  (CDP Palier) en de FACT teams van Bavo Europoort in Rotterdam. De resultaten laten zien dat het vergroten van de behandelmotivatie een belangrijkere voorspeller is om patiënten hun anti-psychotische depot medicatie te laten nemen dan het vergroten van meer ziekte-inzicht. Een mogelijke oorzaak is dat het vergroten van ziekte-inzicht (tijdelijk) het zelfbeeld of toekomstperspectief van een patiënt kan destabiliseren waardoor medicatie eerder wordt geweigerd. Voorzichtigheid is dan ook geboden wanneer ziekte-inzicht wordt vergroot. Voor meer informatie over de studie, lees het volledige artikel vanaf begin februari hier (Noordraven et al., 2015).

Abonneer uzelf op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van nieuws over Dubbele problematiek. Abonneer uzelf.